STFA 75 Yaşında: STFA Yeni Yaşında 1.5 Milyar $ İş Hacmi Hedefliyor

Türkiye’nin önde gelen müteahhitlerinden olan STFA, 75. yılını kutluyor. Gerek mühendislik gerek inşaat alanında sayısız ilke imza atmış olan STFA, 75. yılını inşaat ve enerji alanında yeni projeler, bir sergi ve bir kitapla taçlandırıyor.

STFA Kasım ve Aralık ayları içerisinde, dört önemli ihale sonucunda birinci sırada yer aldı. Kuveyt Servis Limanları Projesi, Fas Safi Limanı Projesi, Umman Musannah Balıkçı Barınağı Projesi ve Umman 18 November Kavşaklar Projesi ihalelerinde birinci sırada yer alan STFA,  bu dört ihale ve Katar Petrol Liman Projesi ihalesi için 2013 yılı başında sözleşme imzalanmasını bekliyor.

 1938 yılında iki yüksek mühendis arkadaş, Sezai Türkeş ve Feyzi Akkaya tarafından kurulan ve geçen 75 yıl içerisinde Türk müteahhitlik sektöründe sayısız “ilk”e imza atmış olan STFA’nın kurum arşivinde yer alan fotoğraf, çizim, plan, dia pozitif ve 8mm. filmler, 19 Aralık – 20 Ocak tarihleri arasında İstanbul Modern’de gerçekleştirilecek “KM. 441 – İlkler” sergisinde kamuoyuna sunuluyor.

 STFA, 75. yılı vesilesiyle bir kitaba da imza atıyor. Geçmişten Geleceğe STFA “İLK” kitabı, okuyucusunu STFA’nın 75 yıllık tarihinde keyifli bir yolculuğa çıkarırken,  iki yüksek mühendis arkadaşın “hayat ortaklığı” vizyonlarının nasıl bir ulusun bayındırlık alanındaki değişimine vesile olduğunun örneklerini veriyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nin önde gelen müteahhitlerinden olan, Türk mühendisinin bilgi ve becerisini yurt dışına taşıyan ilk Türk Müteahhidi olarak sektöre öncülük eden STFA, 75. yılını kutlamaya hazırlanıyor. STFA, 75. yıllık tecrübelerinin, gelecek nesillere aktarılmasında önemli rol oynayacak “KM. 441 – İlkler” sergisi ve Geçmişten Geleceğe STFA “İLK” kitabının tanıtımının gerçekleştiği bu günlerde inşaat ve enerji alanlarındaki yeni projelerle geleceğe sağlam adımlarla ilerliyor.

“75 yıla özel sergi!”

STFA, 75. kuruluş yılı vesilesi ile Türkiye müteahhitlik sektörü için önemli bir kaynak niteliğindeki arşivlerini gün yüzüne çıkarıyor ve İstanbul Modern’de gerçekleştirilecek KM. 441 – İlkler sergisiyle, Türkiye’nin 1930’lu yıllara uzanan mühendislik tarihine ışık tutuyor.

19 Aralık – 20 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilecek “KM. 441 – İlkler” Sergisi, adını STFA’nın kurucuları olan iki yüksek mühendis arkadaş, Sezai Türkeş ve Feyzi Akkaya ortaklığının ilk projelerinden bir betonarme köprünün kod adı olan KM. 441’den alıyor. STFA İnşaat Grubu’nun 75 yıllık arşivinden derlenen sergi, Türkiye’nin inşaat, mimari ve mühendislik alanındaki ilklerine odaklanıyor.

Feyzi Akkaya’nın yaşamı boyunca elinden düşürmediği fotoğraf makinesiyle çektiği fotoğraflar Türkiye’nin mühendislik faaliyetlerinde geçirdiği değişime işaret ediyor. “KM. 441 – İlkler” sergisi, STFA’nın geniş arşivinden seçilen çok sayıdaki fotoğraf, çizim, plan, dia pozitif ve 8mm. filmle Türkiye’nin bayındırlık alanındaki geçmişinin yüzölçümünü çıkartıyor.

“Bir ‘Hayat Ortaklığı’ Hikayesi: Geçmişten Geleceğe STFA ‘İLK’”

STFA’nın kurucuları, iki üniversite arkadaşı Sezai Türkeş ve Feyzi Akkaya, 1938 yılında yollarının yeniden kesişmesiyle, modern Türkiye’nin bayındırlık alanındaki gelişimine önemli katkıları olan pek çok “İLK”i hayata geçirdi.

Sezai Türkeş ve Feyzi Akkaya’nın hem inşaat alanında kullandıkları farklı teknikler, yöntemler ve araçları hem de çağdaş yönetim anlayışlarıyla bugüne göre bile ileri sayılabilecek uygulamaları, günümüz dünyası için önemli bilgiler içeriyor. Bunların kurum arşivinde saklı kalmayıp, kamuoyuyla paylaşılmasının bir görev olduğuna inanan STFA, sayısız doküman ve onlarca kişiyle yapılan yüz yüze görüşmeler sonucunda Geçmişten Geleceğe STFA “İLK” kitabını hazırladı. STFA’nın 75 yıllık “İLK”leri,  titiz bir çalışma sonucunda Geçmişten Geleceğe STFA “İLK” kitabında bir araya geldi.

Geçmişten Geleceğe STFA “İLK” kitabı, sadece 75. yıllık bir kurum tarihi kitabı değil, aynı zamanda bir ülkenin geleceğini şekillendirme vizyonuyla yola çıkan iki arkadaşın başarılarının ardındaki “hayat ortaklığı”nın hikayesi. Kitap, okuyucusunu bir hayat hikayesinin içinde keyifli bir yolculuğa çıkarırken, gerçekten yaşam tecrübelerini tüm açıklığıyla paylaşıyor.

Tarih Vakfı tarafından hazırlanan, Tunç Tayanç tarafından kaleme alınan kitabı Yeşim Demir tasarladı. Geçmişten Geleceğe STFA “İLK” kitabı, tüm seçkin kitabevlerinde satışa sunuluyor.

 STFA İnşaat Grubu’nun 2013 Yılı İş Hacmi Hedefi: 1.5 Milyar $

STFA İnşaat Grubu halen Izmit Körfez Geçişi,  Umman Bid Bid Sur yol inşaatı ve Taqah limanı, Suudi Arabistan’da Dareen limanı projelerini yürütüyor. Kuzey Irak’ta “Erbil Su Temin Sistemi ve Duhok Dağıtım Şebekesi, Paket1”projesinde STFA-Fernas-Kalyon Ortak Girişimi 163 milyon dolarlık teklifi ile 1. sırada yer alarak, Ekim ayı içerisinde sözleşmeyi imzaladı. Projede mobilizasyon çalışmaları devam ediyor.

STFA İnşaat Grubu Fas’ta Safi Limanı Projesi, Kuveyt’te Servis Limanları Projesi, Umman’da 18 November Kavşaklar Projesi ve Umman’da Musannah Balıkçı Barınağı ihalelerinde birinci sırada yer aldı. Safi Limanı projesinin sözleşmesinde imza aşamasına gelindi, işveren onayı bekleniyor. Diğer üç proje ve Katar’da Petrol Limanı projesinde sözleşme imzası için davet bekleniyor.

STFA İnşaat Grubu yakın zamanda yurtiçinde ve yurt dışında bir çok projeyi tamamladı. Manifa Su Üstü Geçitleri Projesi, Umman Duqm Limanı, Katar Petrol Liman Projeleri’nin yanı sıra 2045 yılına kadar İstanbul’un içme suyunu karşılayacak olan Melen Projesi’nde İstanbul Boğazı’nın altından geçen tünel STFA tarafından inşa edildi.

Enerjide Yeni Alanlar”

Türkiye’nin 2. büyük özel doğal gaz dağıtım şirketi olan Energaz şirketi ile, Türkiye’de 10 ilde doğalgaz dağıtımı gerçekleştiren STFA 600.000’den fazla aboneye hizmet veriyor. 2012 yılında STFA Energaz’ın %50 hissesini alarak tümünün sahibi oldu.

Yenilebilir enerji alanında da çalışmalar yürüten STFA, hem rüzgar hem de güneş enerjisi alanında Türkiye’ye yeni projeler sunmak üzere hazırlanıyor. Hyundai Solar ile anlaşma imzalayan STFA, PV panel için anahtar teslim güneş santrali hizmetleri sunuyor. Dünyanın önde gelen rüzgar enerji şirketi RES ile ortak rüzgar santrali için de anlaşma imzalayan STFA 2013 yılında 120 mw bir yatırımı başlatmayı hedefliyor.

 “Vakıflar Yeniden Canlanıyor”

STFA’nın değerli kurucuları Sezai Türkeş ve Feyzi Akkaya’nın, kendilerinden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla kurdukları İnanç Türkeş Vakfı ve Bilimsel Yayınlar Çeviri Vakfı, şirketin 75. kuruluş yılı vesilesiyle yeniden aktif faaliyete alınıyor.

Türkiye’nin ilk üstün yetenekli öğrencilerini yetiştiren Özel İnanç Lisesi’ni 1993 yılında kuran ve 2001 yılında TEV’ına devreden İnanç Türkeş Vakfı, Tevitöl’e desteklerini arttırarak devam ettirecek.

Bilimsel Yayınlar Çeviri Vakfı yakın zamanda, dünyada eğitim alanında bir çığır açan Khan Academy’nin Türkiye temsilciliğini aldı. Internet üzerinden, eğitimin ulaşılabilir ve anlaşılabilir olmasından yola çıkarak, geleceğin eğitim şekli olarak konumlanan Khan Academy’de matematikten fiziğe, tarihten felsefeye yer alan binlerce eğitim filmi Bilimsel Yayınlar Çeviri Vakfı’nın katkıları ve gönüllü tercümanların katılımıyla Türkçeleştiriliyor ve tüm Türkçe konuşulan ülkelerin faydasına sunuluyor.